Börja här

Var ska man börja?

Att planera en ny vingård är en mycket stor utmaning. Tro mig. Jag har gjort resan plus lite till. Men någonstans börjar hela resan. Mitt grundtips, är att börja med att försöka prova viner tillverkade av olika druvor, som du funderar på att använda. Du bör tycka om viner gjorda på de aktuella druvorna. Annars blir det lite bakvänt.
Nu är detta inte så lätt i vårt vackra land. Men kolla med Systembolaget och deras beställningssortiment, vad som finns att få tag på från svenska producenter. I grannlandet Danmark kan du hitta ytterligare produkter. Välj nu ut en till tre sorter och mitt grundtips är tre sorter, för att inte låsa fast dig på en enda. Viner blir ofta bättre när man kan göra en cuvée, dvs en blandning. Endruvsviner kan lätt bli för endimensionella, anser jag själv.

Nästa steg är att börja planera din odling. Var, vilken riktning ska odlingen planteras, vilka avstånd osv. Här blir det en massa nya frågor du måste besvara i god tid. Efter att du planterat, så är det inte lika lätt att ändra. Mitt grundtips är nord-sydlig riktning, 1 meter mellan plantorna och 2 meter mellan raderna. Och vad du än gör, plantorna vill inte stå i vatten, så marken skall vara väl dränerad.

Plantering sker på våren från april. Se till att marken är djupplöjd vintern innan och sedan harvar du fältet innan planteringen. Bara planteringen kräver lite jobb.

Ok, det finns massor av frågor. Grundtipset är att tänka igenom dessa grundläggande delar innan. Tala med kollegor, läs på nätet eller varför inte köp några böcker. Nu finns det inte så många på svenska, men det finns och en som jag rekommenderar är Odla och tillverka vin, som är skriven och Lars Torstenson och mig själv. Där finns ett kapitel som behandlar just marken, vilken riktning, täthet, uppbindningsmodell, materialval, öppen jord eller inte etc, inför en ny plantering.

Beställ boken

 

Att vara vinodlare och vinmakare, innebär till hälften en väl känd vetenskaplig teknik men den andra hälften av arbetet handlar om din egen filosofi, vilket ger stort utrymme för eget tyckande. Du bör med tiden sätta dig in i alla frågor och skapa din egen profil. Detta är inget man har från början normalt, utan det utvecklas under resan, vilket gör detta mycket spännande.

Lycka till som vinbonde
Lauri Pappinen

VINPLANTOR.SE