Om oss

Vinplantor från egen erfarenhet

Jag planterade mina första vinplantor 1995 när familjen hade köpt en fastighet i Hablingbo på Gotland, för fritidsboende. Fastigheten heter Lukase och skulle utgöra plattformen i min egen och min familjs liv.

Mitt vinintresse ökade med åren och 1997 hade jag införskaffat fler plantor tillhörande släkten “vitis vinifera”, som jag planterade hemma på gården. Detta var startskottet till ytterligare fler plantor och något år senare hade jag ca 300 plantor utanför husknuten vid Lukase.

Då insåg jag att det var möjligt att odla druvor på Gotland och år 2000 planterade jag med hjälp av bekanta 6.500 plantor på ett par områden, i syfte att göra vin några år senare. Jag hade under tre år (1991 – 1993) besökt över 300 vingårdar i Europa och USA, i min iver att lära mig mer om viner och allt som hörde därtill.

Nu när jag hade börjat odla själv, så upptäckte jag en helt annan värld. När jag senare år 2002 gjorde mitt första vin och det i kommersiell kostym, så var det startskottet till mitt nuvarande liv.

Då ska man betänka att jag aldrig tidigare i mitt liv gjort vin, inte ens s.k. snabbsatserna hade jag provat. Snacka om utmaning. Ganska raskt, år 2001, köpte jag en laserstyrd planteringsmaskin från Clemens i Tyskland. Denna var underbar. Som ingenjör, som jag är, så kändes detta som en lättnad. Vi har under åren planterat ca 20.000 plantor på Gotland, åt oss själva och till kunder. Jag har lärt mig maskinen och tekniken att plantera på flera sätt.

Vi har inom Gute Vingård arbetat praktiskt med vinodling och tillverkning på kommersiell nivå sedan vår första skörd 2002. Jag vill inte påstå att vi kan allt, men vi har ändå kommit en bit på vägen. Vi har planterat tusentals plantor, jobbat som tokiga, skördat, vinifierat samt även destillerat en mängd produkter. Allt detta sammantaget är en bra utgångspunkt för vidare kunskap.
Vi har sedan många år importerat närmare 100.000 vinplantor från många producenter. Allt detta ger oss en stor erfarenhet.

Jag har lärt mig att alla producenter av plantor inte levererar kvalité. Jag har med åren stannat kvar hos de leverantörer som producerar bra plantor. Just nu är Rondo (blå) och Solaris (grön), de mest populära sorterna i landet. Vi är dessutom registrerade hos Jordbruksverket för vår verksamhet avseende import och försäljning av vinplantor. Tänk alltid på att planera i god tid.

Välkommen som kund
Gute Vingård

Lauri Pappinen

VINPLANTOR.SE