Roten

Rotäkta eller ympad?

Det finns ofta två läger. De som förespråkar rotäkta plantor och de som föredrar ympade. Nu är ju ofta verkligheten lite olika beroende på plats och filosofi. Att göra ett vin är till hälften vetenskap och den andra hälften filosofi (tankar och funderingar hos vinmakaren). Filosofin ger som tur är, utrymme för individen.

Lite samma sak är det med vinplantor. Det beror på, skulle man kunna säga. Ympade plantor är det som majoriteten av kommersiella odlare använder. Dessa klarar eventuella problem med vinlusen, vilket bara det kan kännas tryggt. Ska man få tag på plantor i vissa volymer så är detta enda alternativet. Rotstocken är dessutom mer anpassad till jorden och klarar nematoder.
Vissa plantor är skyddade hos någon skapare och dessa sorter finns bara tillverkade på licens. Vissa sorter är dessutom svåra att ta sticklingar och producera själv. De har ibland svårt att överleva visar det sig rent praktiskt.

Gute Vingård säljer enbart ympade vinplantor. Dominerande rotstock är SO4 (Selection Opperheim No 4), som passar i stort alla jordar i Norden. SO4 klarar både kalk och även torka. Det finns även en ekvivalent modell som heter Binova.

Om du får tag på någon rotäkta sort, så måste du se till att den har egenskaper som passar jorden. Ett klassiskt misstag är en del s.k. baltiska sorter, då de inte alltid tål kalkrika jordar och detta kanske man inte tänker på i förväg.

Sedan finns det olika kloner av samma sort och detta har även en betydelse. Vissa plantskolor har skapat egna kloner på kända sorter. Flera av de sorter som passar våra klimat finns ofta bara i en eller enstaka klon, så där blir valet enklare.

Bilden visar en ympad planta i kruka. Ympknuten är högt upp och denna vaxas hos plantskolan, för att ge skydd mot bl a infektioner efter ympningen. Vaxet faller bort med tiden.

VINPLANTOR.SE