FAQ

>>> FRÅGA

Efter första året så verkar en del plantor döda. Vad kan ha hänt?

<<< SVAR

En vinplanta är en levande produkt. Detta kräver viss varsamhet. När vi får hem leveranser av plantor, så lagrar vi dessa svalt. Innan leverans till våra kunder packar vi ofta om plantorna. Under den tid vi har plantorna så håller vi dem svalt och alltid fuktiga, så de inte torkar ut. Vid leverans så packar vi plantorna så att de ska klara den tid de befinner sig under transport till kund. Vi bifogar en kort instruktion till varje kund, hur man ska hantera plantorna.

Det är viktigt att du som kund och mottagare av vinplantor, omgående tar hand om dessa vid ankomst. Se till att det finns fukt kvar i påsen eller ställ dem direkt i vatten.

Vi kan inte garantera plantornas överlevnad efter att de lämnar vårt lager. Ca 3 % av plantorna överlever inte till sitt andra år. Plantor är levande material.

Vi har ingen kontroll över plantorna sedan de lämnar vårt lager och därför kan vi heller inte ansvar för dessa. Även om allt hanteras till 100 %, så kommer någon procent att inte överleva, vilket är normalt. Ibland får vi höra att väldigt många plantor inte har överlevt. Detta är inte normalt och anledningen är inte dåliga plantor. Troligen finns orsaken hos mottagaren eller p.g.a. det lokala klimat som finns.

En planta kan reagera på så många faktorer, vilket påverkar dess överlevnad. Torka, för mycket vatten, kyla, luft kring rötterna efter planteringen, sjukdomar, dålig jord etc. Ofta kan orsaken även vara en kombination av flera faktorer. Dessutom är en nyplanterad planta extra känslig första året. Köldknäppar vid fel tillfälle är ofta en bidragande orsak till problem och detta speciellt för en ny vinplanta. Många har kanske inte superkoll på klimatet runt plantan.

Om inte alla plantor kommer samtidigt året efter plantering, så innebär det inte att det är kört. Ibland vaknar några plantor senare. Å andra sidan, en planta som kommer extremt sent (typ augusti), kommer troligen inte att överleva. Att den är extremt sen är ett tecken på att den inte har samma energi och utveckling som den borde.

Om väldigt många plantor, typ runt hälften eller fler, inte överlever första året, så kan det vara tecken på att placeringen inte är tillräckligt bra.

 

VINPLANTOR.SE